Dağcılık Nedir?
Dağcılık, belirli kurallara bağlı olarak dağlarda yürüyüş, kampçılık ve tırmanışı kapsayan bir doğa sporudur.
1786 Yılında Balmat vePackard’ın Alplerde Mont Blanc’a tırmanışı dağcılığın başlangıcı olarak görülür. 1870 Yılına kadar Avrupa’daki tüm zirvelere tırmanışlar yapılmış ve Avrupalı dağcıların yeni rotaları Himalayalar, And, Kafkas ve Kuzey Afrika dağları olmuştur. 20. Yüzyılda tüm dünyada yaygınlaşan dağcılıkta hedef dağlar Asya’daki dağlar özellikle de Himalayalar olmuştur.
1953 Yılında Yeni Zelandalı Edmund Hillary ve Tenzing Norgay (Şerpa) 8848m yüksekliğindeki Everest’e ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir. 1960 Yıllarda dağların zor rotalarına tırmanılmaya başlanmış, kaya ve buz tırmanışları yaygınlaşmaya başlamıştır.
Dağcılığın uluslararası bir spor haline gelmesi, 1931 yılında, merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Dağcılar Birliği (UIAA)'nin kurulmasıyla mümkün olmuştur. İzleyen yıllarda, belirli teknik ve emniyet yöntemlerinin geliştirilmesine paralel olarak kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spor dalı haline dönüşen dağcılık, birçok doğa sporunun da önünü açmıştır.
Türkiye’de ise dağcılığın başlangıcı Estonyalı bilim adamı ve gezgin olan Johann Jakob Friedrich Wilhelm Parrot’un 1829 yılında Ağrı Dağı’na tırmanmasıyla başlamıştır. 1906 Yılında ise Ali Vehbi Türküstün Mont Blanc’a tırmanmıştır. 1924 Yılına bir Türk ekibi Erciyes’e tırmandı.
1928 Yılında Türk Dağcılık Örgütü, 1938 Yılında Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu kuruldu ve ilk başkanı Latif Osman Çıkıgil oldu ve 1966 yılında Türkiye Dağcılık Federasyonu kuruldu.
Türkiye'de dağcılık Üniversite Toplulukları, Dağcılık ve Doğa Sporları Dernekleri ve Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) bünyesinde canlılığını korumaktadır. Dağcılık sporunun Türkiye'deki popülaritesi ise her gecen gün yükselen bir grafik izlemektedir.
DAĞCILIK STİLLERİ
1. Alpin Stil
2. Doğa Yürüyüşü, günübirlik (Hiking)
3. Kamplı Doğa Yürüyüşü ( Trekking)
4. Ekspedisyon
5. Ferrata
6. Sportif Tırmanış ( Sport Climbing)
6.1 Bouldering
6.2 Kaya Tırmanışı
6.3 Uzun Duvar Tırmanışı
6.4 Yapay Duvar Tırmanışı
ALPİN STİL
Dağcılar için kayalar ve buzlar üzerinde, hafifliğin ve hızın ön plana çıktığı ve aynı zamanda teknik tırmanış içeren dağcılık sporunun esas ruhunu temsil eden tırmanış sitilidir. Temiz tırmanış diye tabir edilen ve tırmanış sonrası rotayı değiştirmeyen doğal yöntemler kullanılır.
Yapay yöntemlerden tamamen uzak olan bu tırmanış stilinde tırmanıcılar bütün zorluklar ve risklerle kendi başlarına başa çıkarlar. Temelindeki bu yöntemlerden dolayı macera ruhu ile beslenir.
BİR CEVAP YAZ